Minden bizonnyal veled is előfordult már, hogy hiába rendelkeztél a megpályázott munkához szükséges feltételekkel, mégsem te kaptad meg végül az állást. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy elkövettél valamilyen szarvashibát az álláskeresés során.

Egy kicsivel több odafigyeléssel ezeket könnyedén kiküszöbölheted és így sokszorosára növekedhet az esélye annak, hogy megkapd végre álmaid állását.

Óvatosan az önéletrajzzal!

Bele sem gondoltál talán még abba, hogy az önéletrajzod nem csupán eddigi szakmai tapasztalataidról, iskolai végzettségeidről, hanem a személyiségedről is árulkodik. Ha helyesírási hibákat tartalmaz a pályázati anyagod, akkor arra számíthatsz, hogy végig sem nézik a humán-erőforrás szakemberek. Ebből ugyanis arra következtethetnek, hogy a munkádban is hanyag és figyelmetlen vagy. Ezt elkerülheted, ha megkérsz valakit, hogy olvassa át az anyagod. Soha ne feledd el, hogy nem a barátaidnak írsz, hanem ismeretleneknek. Megfelelő stílusban kell megfogalmaznod mondanivalódat. Felejtsd el a személyes, barátkozó hangvételt és ne minősítsd előző munkahelyedet! Kerüld a sablonos mondatokat, hiszen ezek segítségével nem tudsz kitűnni a többi pályázó közül. A személyi anyagod külső megjelenése legalább olyan fontos, mint az, hogy mit is írsz le. A túldíszítettség azt sugallja, hogy el akarod terelni a figyelmet a tartalomról. A hosszú, terjengős mondatoknak itt nincs helye. Ehelyett tagold ésszerűen és emeld ki a lényeget, hogy könnyen olvashatóvá váljon. A cégek többsége fényképet is kér a jelentkezőktől. Ha nincs megfelelő képed, amelyen semleges háttér előtt, klasszikusan elegáns öltözékben szerepelsz, akkor inkább ne küldj fotót.

Készülj fel!

Boldog vagy, mert végre behívtak interjúra, ez azonban még nem jelenti azt, hogy meg is fogod kapni a munkát. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy úgy mész el a beszélgetésre, hogy nem is tudod pontosan, mivel is foglalkozik az a cég, amelyhez jelentkeztél. Ha már a kezdetekben annyira sem vagy képes, hogy utánanéz az alapvető dolgoknak, akkor úgy tűnik majd, hogy a későbbiekben sem várhatnak sok lelkesedést tőled. Ezt könnyedén elkerülheted, az internet segítségével ugyanis, néhány pillanat alatt minden fontos információ birtokába juthatsz. Azonban az előkészületekkel itt nem állhatsz meg, hanem át kell gondolnod az egész rád váró beszélgetést. A személyzetist biztosan érdekelni fogja, hogy miért akarsz az adott helyen dolgozni. Olyan kérdésekre, mint Mit tervez a jövőjére vonatkozóan?, vagy Mi az erőssége? és még ehhez hasonlókra bizony számítanod kell. Jó, ha előre átgondolod mit is válaszolnál ezekre, így gördülékenyebben fog lefolyni a beszélgetés és ezáltal jó benyomást kelthetsz. Fontos az, hogy ne magold be ezeket a válaszokat. Nincs is annál riasztóbb, mintha úgy válaszolgatsz, mintha nem lennének saját gondolataid és ezért valaki másét ismerteted. Az első benyomás mindent eldönthet. Ha elkésel, akkor a legtöbb munkakörhöz elengedhetetlen pontosságod azonnal megkérdőjelezhetővé válik. Lehetőség szerint még a nagy nap előtt menj el arra a címre, ahova pályáztál. Így megtudhatod mennyi idő alatt érsz oda és kevésbé leszel feszült, mert nem kell kinyomoznod, hogy hol is várnak rád.

Azt is előre kitalálhatod, hogy milyen öltözékben szeretnél megjelenni. Felejtsd el a mélyen dekoltált felsőket és az aprócska miniszoknyákat, ha azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek. Legyen elegáns, ugyanakkor visszafogott és az évszaknak megfelelő a ruhád. A klasszikus kosztüm-blúz kombináció mindig megfelelő. A ruházatodnál a színekben is mellőznöd kell a harsány árnyalatokat. Ne viseld ugyanazt a ruhát, mint amiben a mellékelt fényképen szerepelsz. Ha megteszed, akkor úgy fog tűnni, hogy nincs másik amit felvegyél és fantáziátlannak fogsz látszani. Készíts mindent össze, az önéletrajzod kinyomtatott példányát és a végzettségedet igazoló okiratokat vidd magaddal. Lehet, hogy nem kérik el, de ha mégis akkor nem kell pironkodnod, amiért nem hoztad magaddal. És végül a siker érdekében feküdj le korán, hogy kipihenten a legjobb formádban legyél!