Elsőként a hagyományos kovász készítésével ismerkedünk meg.

Hozzávalók:

- 10 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt

- 1 dl meleg víz

Egy tiszta lehetőleg még nem használt fakanállal a vizet és a lisztet egy üvegben alaposan összekeverjük. Meleg helyre tesszük, és naponta megkavarjuk többször is. A kovász aktivitása a 2-3 napon beindul, és egyre nagyobb és sűrűbb buborékok lesznek benne. Ekkor hozzáadunk újabb 10 dkg lisztet és 1 dl meleg vizet, és simára keverjük. Hagyjuk ismét kelni a kovászunkat, majd 1-2 nap után ismét keverjünk bele 10 dkg lisztet és 1 dl meleg vizet. Amikor a kovász kelésnek indul használhatjuk a megfelelő mennyiségű kovászunkat. Az üvegben maradt kb 10 dkg kovászhoz ismét adunk lisztet és meleg vizet amivel simára dolgozunk, ilyen módon folyamatosan van a sütéshez elegendő kovászra.

Amennyiben már másnap szeretnénk a kovászunkat használni, gyors kovászt is készíthetünk.

- 20 dkg liszt

- 2,5 dl meleg víz

- 1 evőkanál méz

- 1 dkg élesztő

A hozzávalókat egy üvegben alaposan keverjük el, majd hagyjuk egy éjszakán át langyos helyen pihenni.

Amikor a kovászt az üvegből kivettük, hagyjunk benne valamennyit, és tegyünk hozzá újabb adag lisztet és vizet, amivel keverjük el alaposan. Tegyük meleg helyre, és következő alkalommal már ismét használhatjuk a kovászt, ilyen módon folyamatosan lesz friss kovászunk. Ha másnap nem akarjuk használni, nyugodtan tegyük a hűtőbe, ott is erjedésnek indul csak lassabban. Mielőtt használni szeretnénk, engedjük szobahőmérsékletűre melegedni.

A kovásszal készült kenyereknél tudni kell, hogy ha csak kovász kerül bele, a kelesztés hosszadalmas folyamat. Én ebéd után bedagasztom, majd kelni hagyom szobahőmérsékleten másnap reggelig, ekkor átgyúrom, adok neki újabb időt, hogy alaposan feljöjjön és azután sütöm. Ez általában 2-3 óra szokott lenni.

Ha ezt a folyamatot le szeretnénk rövidíteni, akkor a kovászos kenyérhez élesztőt is adjunk instant vagy friss élesztőt, 1-2 dkg-ot minden kiló liszthez.

A kovászból kenyér készítéséhez általában a liszt mennyiségének a 20 %-a szükséges.

Nagyon jó módszer még a kenyerek készítéséhez a öregtésztás módszer. Amikor egy adag kb 1 kg-os kenyeret dagasztunk, és hagyjuk alaposan megkelni. Akár egész éjszakán át. Azután ezt a kenyértésztát átgyúrjuk, és 4-5 egyenlő részre osztjuk. Külön csomagoljuk, és a hűtőben tároljuk. Amikor kelt tésztát, vagy kenyeret sütünk ezt a tésztát adjuk az alapanyagokhoz. Ebben már nem érződik a kovász savanykás íze. Amikor az utolsó adat tésztát tesszük a kenyerünkhöz, kelés után abból veszünk ki egy adagnyit, és ezt tesszük a hűtőbe, amivel aztán a következő kenyerünket indítjuk, és ezt a műveletet ismételjük.