Ha rendszeresen szánsz időt a meditációra, az számos előnnyel jár: növekszik a koncentrációs képességed, csökkenti a stressz káros hatásait, segít a depresszión, álmatlanságban is – csak hogy egy párat említsünk. Ismerjük a pozitív hatásait, mégis csak nagyon kevesen vannak köztünk azok, akik a hétköznapok teendői mellett tartósan napi szinten is meditálnak.

Ha ennyi előnye van a meditációnak, akkor miért nem tudod mégsem beiktatni a napi programodba? A leggyakoribb válasz erre az, hogy:

– Nincs időm meditálni!

Ezzel a válasszal valójában azt üzeni a másik fél, hogy a meditáció nem eléggé fontos számára ahhoz, hogy azt a mindennapjai részévé tegye. Tehát számos más dolog létezik az életében, amely előnyt élvez a meditációval szemben.

Tehát azok, akik nem meditálnak legalább napi 20 percet, azok számára nem fontos a meditáció. Ha ezen a kijelentésen most felkaptad a vizet, akkor olvass tovább, mert ez a cikk pont neked szól és a te problémáidra ad megoldást.

4 lépés, amely segít abban, hogy hogyan iktasd be a napi 20 perces meditációt a mozgalmas hétköznapjaidba:

1. lépés: Döntsd el, hogy valóban fontos-e számodra a napi meditáció

Mint minden kezdetnél, itt is az első lépés a legnehezebb. Viszont ha ezen túl vagy, akkor mindent meg fogsz tenni annak érdekében, hogy tényleg le is ülj minden nap meditálni.

2. lépés: Tervezd be a napi programodba a 20 perc meditációt

Tehát ugyanúgy, mint ahogyan megtervezed vasárnap az elkövetkező hetedet, hogy a heti nagy bevásárlást intézed kedden, szerdán munka után fogorvosoz viszed a gyereket, csütörtökön befizeted a számlákat, a napi meditációt is tervezd be a napi és heti programodba!

3. lépés: Legyen B terved

Ha valami miatt nem jön össze a betervezett időpontban a meditáció, akkor szükséged lesz egy B tervre is.

Tehát ha azt döntötted el, hogy minden nap 20 perccel előbb kelsz, és reggel a nap kezdetével meditálsz, akkor számítanod kell arra is, hogy lesznek olyan reggelek, amikor túl fáradt vagy és semmi kedved nem lesz korábban kelni. Találnod kell előre megoldást ezekre a napokra is, tehát ha elmulasztottad a reggeli meditációt, akkor azt hova fogod beiktatni aznap? Este lefekvés előtt? Ezeket az időpontokat is előre meg kell tervezned, mert mindig lesznek váratlan események, amelyek megzavarják a szépen megtervezett hétköznapjaidat. Csak így lehet fenntartani hosszútávon a napi meditáció szokását, és így tud jó szokássá alakulni.

4. lépés: 10 perc meditáció is több mint a semmi

Ha hosszabb ideig fent tudod tartani a napi meditáció szokását, akkor tapasztalni fogod annak számos előnyét. Viszont lesznek olyan hétköznapok is, amikor a B és C terved ellenére sem sikerül időt találnod arra, hogy 20 percet meditálj. Ilyenkor, és csakis ilyen kivételes esetekben engedd meg magadnak azt, hogy rövidebb időt tölts meditációval! Ha az csak 10 perc is, vagy 12, az is jobb, mint a semmi. Viszont vigyáznod kell ezekkel az esetekkel, ne tedd őket szokásoddá, mert ha gyakorivá válik a rövid meditáció, akkor fennáll a veszély, hogy a végén teljesen abbahagyod a napi meditációt.

A kihagyott napok pedig visszadobnak. Ezért is jobb 5-10 percet meditálni a 20 helyett, amikor időszűkében vagy, mint egyáltalán nem meditálni.