A nagyvilágon belül a gyerekeknek megvan a maguk kis sajátos világa, amibe a felnőttek rendszeresen betolakodnak a szabályaikkal. Legalábbis a gyerekek szemszögéből valahogy így festhet a helyzet. A gyerekek másképp gondolkodnak, mint a felnőttek. Így aztán gyakran megesik, hogy másképp értelmezik a szüleik és a tanáraik mondatait, kéréseit, és az általuk támasztott szabályokat. Persze, arra is van példa, hogy szántszándékkal értik félre, hogy kijátszhassák a rendszert, és visszatérhessenek a maguk kis megszokott világába.

1. Feltehetőleg nem egészen így gondolta a matektanár, de nehéz lenne beleketöni ebbe a feladatmegoldásba.

2. Ráparancsoltam a kisfiamra, hogy addig nem teheti ki a lábát a házból, amíg nem pakolja el maga után a játékait.

3. Mondtam a kisfiamnak, hogy annyira szép idő van odakint, és ahelyett, hogy bent kuksol, igazán kimehetne játszani a szabad levegőre.

4. Megkértem a kislányomat, hogy hagyja meg a szőlő és a csirke nuggets felét az öccsének.

5. Megkértem a gyermekemet, hogy tegyen a kutya táljába egy pohár vizet. Máskor egyértelműbben fogalmazok.

6. Egy kínai étteremben vacsoráztunk, és mondtuk a kisfiunknak, hogy használja a pálcikákat az étkezéshez.

7. Amikor hazajöttem a bevásárlásból, megkértem a kislányomat, hogy vigye be ezeket a fürdőszobába:

8. A kisfiam valamiért szeret a hűtőládával játszani, és mindig ott hagyja a nappali a közepén. A múltkor dühösen mondtam neki, hogy nem szeretném többet meglátni a nappaliban a hűtőládát.

9. Legközelebb a tanárnő valószínűleg egyértelműbben fog fogalmazni a dolgozat összeállításakor.

10. A kislányom szeretett volna egy pizza jelmezt az áruházban, de én mondtam neki, hogy nem vesszük meg, és tegye szépen vissza a helyére. Úgy érzem, hogy nem volt kedve visszagyalogolni a játék osztályra.

11. Vettem egy doboz epret és mondtam a kislányomnak, hogy egyen belőle, de hagyjon azért nekem is.

12. A kisfiam megkérdezte tőlem, hogy hogyan taníthatna trükköket a kiskutyánknak. Mondtam neki, hogy keressen néhány oktatóvideót a neten.

13. A kislányom azt mondta, hogy nem éhes, de én mondtam neki, hogy legalább a felét egye meg a reggelijének.

14. A kisfiúnkat elvittük magunkkal egy modern művészeti múzeum kiállítására, de őt nem igazán érdekelte a dolog. Mondtam neki ,hogy próbálja meg értelmezni az alkotásokat, gondolkodjon el rajta, hogy vajon mit akart velük kifejezni a művész, mire a kisfiam:

15. Délelőtt megkértem a kisfiamat, hogy etesse meg a macskánkat. Úgy tűnik, hogy legközelebb hozzá kell tennem azt is, hogy macskaeledellel.

16. Nem értjük, hogy miért csak fél pontot kapott a feladat második részére, hiszen még rajzzal is szemléltette, hogy hogyan oldotta meg a feladatot.