Létezik egy régi, latin eredetű közmondás, amely így hangzik magyarul: Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna. Nagy valószínűséggel ti is hallottátok már néhányszor, de az is meg lehet, hogy ti magatok is előszeretettel mondogatjátok, ha a helyzet netalántán úgy kívánja meg. Így aztán nem gondoljuk, hogy különösebb magyarázatra, vagy hosszabb fejtegetésre szorulna a közmondás jelentése. Aki esetleg még sincs nincs tisztában vele, annak is egyértelmű lesz a cikkből, hogy milyen helyzetekben, és milyen emberek megszólalásaira süthető el ez a találó kifejezés.

Hirdetés

• Az egyik rokonom egészen addig meg volt róla győződve, hogy a kék színű láng az hideg, amíg meg nem égette magát vele. Felnőtt emberről van szó.

• Az egyik kollégám egy üzleti út során azt mondta nekem, hogy: "Az ablaktörlő lapátok gyorsabban kopnak középen, mert ott nézünk ki legtöbbet a kocsiból".

• Egyszer moziba mentem egy lánnyal megnézni egy 3D-s filmet. Miután kijöttünk, felsóhajtva a lány: "Bárcsak a valóság is 3D-s lenne!"

• Az egyik unokatestvérem kifejtette nekem, hogy a Hold az sokkal hasznosabb mint a Nap, mert éjszaka jön fel, bevilágítva a sötétséget, míg a Nap nappal kel fel, amikor már amúgyis világos van.

Hirdetés

• A lakásom közelében van egy népszerű park, aminek a szélén található egy totemoszlop. Egyik nap épp arra sétáltam, amikor egy turista rámutatott a totemoszlopra, és megkérdezte tőlem: "Hol vásárolhatnék olyan fát, ami így nő?" Elmagyaráztam, neki, hogy ez egy totemoszlop, amit fából faragtak, és magától nem nő így. A nő arcán látszott az őszinte meglepődöttség.

• Egy 30 éves mérnök ismerősöm egyszer megkérdezte tőlem, hogy: "Ki az a Thomas Edison?" Először csak nevettem, de aztán kiderült, hogy komolyan kérdezte.

• Egyszer az egyik kollégám megpróbált meggyőzni arról, hogy a kígyóknak nincsenek csontjaik. Miután mutattam neki pár kígyó-csontvázról készült fotót a neten, így szólt: "Persze, vannak bordáik, de ezek nem csontok".

Hirdetés

• A volt barátnőm egyszer megkérdezte tőlem: "A Benjamin Button különös élete című film igaz történet alapján készült?" (Azoknak, akik nem ismerik a filmet: arról szól, hogy Benjamin Button 80 évesen születik meg, és az idő múlásával egyre fiatalabb lesz.)

• Állatorvos vagyok, és egyszer egy háromlábú vemhes kutya szülését kellett levezetnem. A gazdája megkérdezte tőlem, amikor behozta a kutyát: "Három vagy négy lábbal fognak születni a kiskutyák?"

• Az egyik kolléganőm elmondta, hogy az az egyik nagy álma, hogy Japánba költözik, és lesz egy saját tevéje. Nem értettem, hogy mi köze Japánnak a tevékhez, majd kiderült, hogy a nő meg van győződve róla, hogy Japánban mindenhová teveháton közlekednek az emberek.

Hirdetés

• Egy egyetemi buli során, amikor elmondtam, hogy Vietnámból származom, az egyik lány azt mondta nekem, hogy ne poénkodjak, hiszen Vietnám az nem egy ország, hanem egy háború.

• Egy múzeumban dolgozom, és egyszer hallottam, ahogy egy felnőtt nő az ismerőseinek ecseteli, hogy a dinoszauruszok nem léteztek, ugyanis egyetlen állat sem tud tüzet okádni.

• A húgom beparázott repülés közben, és elkezdett szakadni róla a víz, ezért megkérdezte, hogy kinyithatja-e az ablakot szellőzni. Ezt hallva a mellettünk ülő srác felpattant a helyéről, és átült máshová. Nagyon jót nevettem rajta is és a húgomon is.

• Egyszer a munkatársakkal szóba került, hogy milyen fura, hogy a nyúl tojja a húsvéti tojásokat. Az egyik kolléga viccesen megjegyezte, hogy kacsacsőrű emlősökkel kéne helyettesíteni a nyulakat, mivel ők legalább tényleg tojást tojnak. Erre egy lány azt mondta: "Na, várj, de hát a nyulak is tojnak tojást!".

Hirdetés

Ezt követően heves vita alakult ki arról, hogy akkor tojnak-e tojást a nyulak, vagy sem. A lány odáig ment, hogy mindenkit végig kérdezett a cégnél, majd végül szomorúan beismerte, hogy tévedett, mivel egyedül ő állította azt, hogy a nyulak is tojnak tojást.