A banki ügyintézők és a ügyfelek közötti kummunikáció nem minden esetben megy gördülékenyen. Sőt, ha őszinték szeretnénk lenni, akkor valószínűleg az a ritkább eset, amikor flottul mennek a dolgok. Anélkül mondjuk ezt, hogy akár a banki ügyintézők, akár az ügyfelek pártjára állnánk. Érthető módon az emberek nem szeretnek bejárni a bankba az ügyeiket intézni, az ügyintézők pedig még ha segítőkészek is, akkor sem mindig értik az ügyfelek panaszait, kívánságait. Ebből a faramuci helyzetből fakadóan pedig komikus, vagy éppen tragikomikus helyzetek alakulhatnak ki.

Egy szőke nő odajött hozzám a bankban, és elkezdett velem kiabálni:

- Nem igaz, hogy mindig be kell jönnöm ide jelszót és felhasználónevet változtatni. Mégis mit kellene csinálnom, hogy ezt elkerüljem?!

Én:

- Nos, mondjuk megjegyezhetné a jelszavát és a felhasználónevét.

Erre a nő:

- Áh, köszönöm. - majd sarkon fordult és elment.

Alig bírtam visszafogni a röhögést, amikor az egyik hölgy a hitelkérelem kitöltésekor a kiegészítő jövedelemforrás oszlopban feltüntette, hogy: "férj".

Az ügyintéző megkért, hogy olvassam el szerződést, majd minden lap alján írjam alá. Mikor elkezdtem olvasgatni, az ügyintéző két perc után felháborodottan megkérdezte tőlem:

Most tényleg el akarja olvasni az egészet?!

Jó pár éve dolgozom már ügyintézőként egy bankban és ezalatt szinte már mindenre adtam kölcsönt, házra, autóra, esküvőre, fogjavításra, és mindenféle őrült szeszélyre. A minap viszont még én is meglepődtem. Egy férfi jött be hozzám, és közölte, hogy egy 6 nullából álló összegre lenne szüksége ahhoz, hogy kiűzhesse a démonokat a lányából.

Telefonon hívott egy hölgy a bankomtól:

- Üdvözlöm! Kérdezhetek valamit? Szokott ön egész életre szóló, fontos pénzügyi döntéseket hozni az életben?

Erre én:

- Nem. Az ilyesmit inkább az anyukámra bízom.

A hölgy erre rám csapta a telefont. Nem értem, hogy miért… az édesanyám egy nagy könyvelő cég igazgatója, ezért pénzügyi döntésekben mindig őt kérdezem.

A bank, ahonnan néhány éve kirúgtak, most megvette azt a bankot, ahol jelenleg dolgozom, és létszámleépítés miatt ismét kirúgtak. Kezdek azt gondolni, hogy csak azért vették meg ezt a bankot, hogy újra kirúghassanak…

Egy bankban dolgozom, és egyszer egy idős házaspár megkért, hogy segítsek nekik pénzt felvenni az automatából. Mondtam a néninek, hogy írja be a PIN-kódját, mire ő hangosan felolvasta. Mondtam neki, hogy ilyet nem szabad csinálni, mert ha valaki meghallja, akkor visszaélhet vele, és ellophatja a pénzét. A férje erre megkérdezte tőlem, hogy mivel most én is hallottam, én nem fogom-e ellopni?! Mondtam nekik, hogy nem, mivel én banki alkalmazott vagyok. A házaspár ekkor teljesen összezavarodott, és inkább elmentek pénzfelvétel nélkül. Néhány nap múlva az idős hölgy újra bejött hozzánk egyedül, és megkérdezte tőlem:

- Meg tudná változtatni nekem ezt a kódszámot? De csak csendben, nehogy meghallja valaki.

A bankom háromszáz forinttal túlszámlázott. Azonnal felhívtam őket, és nyomatékosan követeltem az adósságuk visszafizetését. Azóta naponta többször is felhívom őket ezzel, és már teljesen ki vannak akadva. Nem értem, hogy miért. Pedig én csak azt szeretném, hogy hadd érezzék, milyen, amikor ők csinálják pontosan ugyanezt.

Egy bank előtt játszódott le előttem a következő jelenet: A nagymama és unokája sétálnak, az unoka pedig elkezd kiabálni:

- Nagyi, be akarok menni a bankba! Nagyi, be akarok menni a bankba!

A nagyi erre:

- Minek mennél te oda, kincsem? Majd ha nagy leszel, és hitelt fogsz felvenni, akkor ide fogsz jönni, jó?

Az unoka bólogatott, majd visszakérdezett:

- Fogok majd felvenni hitelt?

- Persze, muszáj lesz. - válaszolta a nagymama, majd tovább sétáltak.

Remélem, hogy a lány majd nem így fogja gondolni, mire felnő.

Egy új szabályozás szerint a bankomnál fotót készítenek az ügyfelekről. Pár napja, amikor a bankban voltam, így szólt hozzám az ügyintéző hölgy:

- Kérem nézzen a kamerába, készítek önről egy képet.

Erre én poénkodni akartam egy kicsit:

- Mosolyognom is kell?

Mire az ügyintéző:

- Mégis miért mosolyogna? Hiszen épp kölcsönt vesz fel.

Egy fickó törlesztőrészletet jött befizetni a bankba. Amikor odamentem hozzá, ezt mormogta a bajsza alatt:

- Alávaló, büdös disznók... hogy szakadna rátok a plafon! Megkérdeztem tőle, hogy van-e valami probléma, mire felemelte a fejét és közölte:

- Jah, nem… csak éppen Angry Birdsözök!

Egy 69 éves bácsika jött be hozzánk hitelt felvenni. A papírok kitöltésekor a biztonság kedvéért azért rákérdeztem, hogy vannak-e 18 év alatti gyerekei?

Erre ő:

- Igen, a egyik lányom 2016-ban született.

Kikerekedett a szemem, mire büszkén hozzátette:

- A feleségem 35 éves, én pedig még mindig hu-hu-hu-húúú…