A pszichológusok hasznos infomációkat tudnak leszűrni csupán néhány egyszerű kérdésre adott válasz alapján is egy személyről. Például azt is, hogy az adott illető egy zseni, vagy esetleg valamilyen mentális betegségben szenved.

A szembeállító módszer segítségével a következő négy kérdés alapján a szakemberek következtetni tudnak egy ember elméjére vonatkozóan.

1. Mi a közös egy cipőben és egy ceruzában?

2. Mi a közös egy versenyautóban és egy tornádóban?

3. Mi a közös egy esernyőben és egy pisztolyban?

4. Mi a közös egy teáskannában és egy gőzhajóban?

Lássuk a megoldásokat:

1. Mi a közös egy cipőben és egy ceruzában? Mindkettő nyomot hagy maga után.

2. Mi a közös egy versenyautóban és egy tornádóban? Mindkettő köröz.

3. Mi a közös egy esernyőben és egy pisztolyban? Mindkettő kattanó hangot ad ki, amikor aktiválják.

4. Mi a közös egy teáskannában és egy gőzhajóban? A gőz.

Furcsának találod a válaszokat? Ne aggódj, nem benned van a hiba. Ha nem tudtad a válaszokat a kérdésekre, az azt jelentheti, hogy egészséges a mentális állapotod.

A szembeállító módszer lényege, hogy felmérjék, mennyire gondolkodik tudatosan az adott személy.

Ha egy átlagos embernek felteszik a fenti kérdéseket, akkor vagy azt válaszolja, hogy semmi közös nincs bennük, vagy pedig valamilyen nyilvánvaló hasonlóságot próbálnak találni.

Egy zseni viszont elveti magában a nyilvánvaló válaszokat, elkezd kevésbé észrevehető, mélyebb összefüggések után kutatni az elméjében.

De akkor hogyan állapítható meg a kérdések alapján, hogy valaki egy zseni, vagy esetleg mentálisan beteg? Nos, például egy skizofrén személy gondolkodás nélkül, azonnal megválaszolja a kérdéseket. Eszükbe sem jut a legnyilvánvalóbb válasz.