A pszichológusok hasznos infomációkat tudnak leszűrni csupán néhány egyszerű kérdésre adott válasz alapján is egy személyről. Például azt is, hogy az adott illető egy zseni, vagy esetleg valamilyen mentális betegségben szenved.

Hirdetés

A szembeállító módszer segítségével a következő négy kérdés alapján a szakemberek következtetni tudnak egy ember elméjére vonatkozóan.

1. Mi a közös egy cipőben és egy ceruzában?

2. Mi a közös egy versenyautóban és egy tornádóban?

3. Mi a közös egy esernyőben és egy pisztolyban?

Hirdetés

4. Mi a közös egy teáskannában és egy gőzhajóban?

Lássuk a megoldásokat:

1. Mi a közös egy cipőben és egy ceruzában? Mindkettő nyomot hagy maga után.

2. Mi a közös egy versenyautóban és egy tornádóban? Mindkettő köröz.

3. Mi a közös egy esernyőben és egy pisztolyban? Mindkettő kattanó hangot ad ki, amikor aktiválják.

4. Mi a közös egy teáskannában és egy gőzhajóban? A gőz.

Furcsának találod a válaszokat? Ne aggódj, nem benned van a hiba. Ha nem tudtad a válaszokat a kérdésekre, az azt jelentheti, hogy egészséges a mentális állapotod.

Hirdetés

A szembeállító módszer lényege, hogy felmérjék, mennyire gondolkodik tudatosan az adott személy.

Ha egy átlagos embernek felteszik a fenti kérdéseket, akkor vagy azt válaszolja, hogy semmi közös nincs bennük, vagy pedig valamilyen nyilvánvaló hasonlóságot próbálnak találni.

Egy zseni viszont elveti magában a nyilvánvaló válaszokat, elkezd kevésbé észrevehető, mélyebb összefüggések után kutatni az elméjében.

De akkor hogyan állapítható meg a kérdések alapján, hogy valaki egy zseni, vagy esetleg mentálisan beteg? Nos, például egy skizofrén személy gondolkodás nélkül, azonnal megválaszolja a kérdéseket. Eszükbe sem jut a legnyilvánvalóbb válasz.