Egy lakás bérbeadásakor adódhatnak ellentétek a tulajdonos, iletve a bérlő között. Hiába próbál óvatos és körültekintő lenni akár az egyik, akár a másik fél, még ebben az esetben is előfordulhat, hogy olyan illetővel hozza őket össze a sors, aki aztán nem kevés kellemetlenséget okoz a számukra. Egy balul megválasztott bérlő vagy bérbeadó képes megkeseríteni az ember mindennapjait, és emellett a cseppet sem elhanyagolható tényező mellett még jelentős anyagi károkat is okozhatnak. Sok esetben nehéz igazságot tenni, hogy melyik félnek van igaza, ám most a pórul járt albérlők oldaláról nézzük meg egy kicsit közelebbről a dolgot.

1. Egyszer kivettem egy lakást egy idős asszonytól, és megbeszéltem vele, hogy felújítom benne a fürdőszobát az anyagköltségekkel egyenértékű lakbér elengedéséért cserébe. Miután elkészült a fürdőszoba, egyik nap arra értem haza, hogy az öregasszony békésen fürdik az új kádban, és a ruháit mossa a mosógépben. Amikor kérdőre vontam, közölte, hogy az ő otthonában nincs ilyen jó fürdőszoba, és különben is, nekem tisztelnem kellene az idősebbeket.

2. Egy hangulatos kis lakást szerettünk volna kivenni egy középkorú házaspártól, akik a szomszédban laktak. A szerződés aláírásakor azonban találtunk egy rejtett záradékot, amiben kikötötték, hogy a feleségem nem hordhat szoknyát, illetve olyan felsőt sem, amiből kilátszik a válla, továbbá nem sminkelheti magát erősen, és nem eshet teherbe. Amikor közöltük velük, hogy mi ezt nem vagyunk hajlandóak aláírni, akkor elkezdtek perrel fenyegetőzni.

3. Egy 70 pluszos nénitől béreltünk egy lakást a barátommal. Volt egy ágy a lakásban, ami egy szép ágytakaróval volt letakarva. Beköltözéskor a néni megtiltotta, hogy használjuk azt az ágyat, még ráülnünk sem volt szabad. Természetesen nem foglalkoztunk a tiltással, ám egyszer váratlanul beállított hozzánk, és észrevette, hogy egy kissé gyűrött a takaró az ágyon. Azonnal közölte velünk, hogy ki kell költöznünk.

4. Amikor közöltem a lakás tulajával, hogy hatalmas csótányok szaladgálnak a lakásban, és sürgősen kellene egy rovarirtás, akkor csak annyit válaszolt, hogy ne legyek már ennyire finnyás.

6. Fiatalabb korunkban, amikor nem álltunk túl jól anyagilag a párommal, egy eléggé lepukkant házat béreltünk egy normálisnak tűnő házaspártól. Télen szóltunk nekik, hogy jó lenne, ha legalább a szétkorhadt ablakokkal és ajtókkal kezdenének valamit, mire még aznap átjöttek, és elkezdték fadarabokkal, illete rágógumival betömködni a réseket és a korhadásokat.

7. Pár nappal azután, hogy a haverommal beköltöztünk az albérletbe, megjelent a tulajdonos, és közölte, hogy azonnal pakoljunk ki mindent a hűtőszekrényből, mert elviszi magával, ugyanis szüksége van rá a kerti konyhájában. Február közepén...

5. Az idős bérbeadónknak egy csomó virága volt a lakásban. Amikor beköltöztünk, akkor közölte velünk, hogy nagyon félti a növényeit, ezért nem szeretné, ha mi gondoznánk őket. Így aztán napi több alkalommal is betoppant hozzánk, hogy ő maga locsolja meg a virágokat. Soha nem szólt előre, és nem is csengetett, csak bejött a lakásba, mintha mi ott sem lennénk. Természetesen nagyon hamar elköltöztünk.

8. A bérleti idő lejárta után elköltöztem egy jobb albérletbe, ám a tulajdonos nő közölte velem, hogy a kauciót nem tudja visszaadni, ugyanis elköltötte az egészet. Mondtam neki, hogy márpedig nekem kell az a pénz, ugyanis semmi kárt nem tettem a lakásában, mire fenyegetőzni kezdett, hogy lejárat engem az interneten.

9. Két hónappal azután, hogy kiköltöztem a lakásból, felhívott a tulajdonosa, hogy szerinte úgy lenne a fair, ha kifizetném az elmúlt két hónap közös költségeit, ugyanis még nem talált új bérlőket a helyemre.

11. Miután beköltöztünk a lakásba, nem sokkal később váratlanul felhívott minket a tulajdonos, hogy sürgősen költözzünk ki, mert a rokonainak leégett a háza, és itt szeretné elszállásolni őket. Majd közölte, hogy a kauciót nem tudja visszaadni, mert abból szeretné felújítani egy kicsit a lakást, mielőtt a rokonai beköltöznek. Eljöttünk, de mivel a kauciót tényleg nem volt hajlandó visszaadni, ezért bepereltük a nőt.

10. Az egyetemista nővérem egy rövid ideig egy idős nőtől bérelt egy szobát. A nővérem azután költözött el, hogy az idős nő meggyanusította azzal, hogy éjszakánként megdézsmálja az ételeit a hűtőben, és közölte, hogy ezért kénytelen jelentősen megemelni a lakbért.

12. Egy idős nő volt a főbérlőm, aki egy idő után kérdőre vont, hogy miért zuhanyzok minden este. Ezután kioktatott, hogy feleslegesen pazarlom a vizet, ugyanis bőven ellég lenne heti egyszer zuhanyoznom, ahogyan ő is teszi.

13. 21 éves diáklányként egy idős nénitől vettem ki egy apró kis lakást. Néhány hét után közölte velem a néni, hogy szeretné odaköltöztetni hozzám a 45 éves fiát, méghozzá azért, hogy hátha majd kialakul köztünk valami.

14. Egyszer a párommal egy idős néni házában elszeparált kis lakást béreltünk ki. Nem volt semmi gond egészen addig, míg a néni be nem fogadott valahonnan egy nagy termetű kutyát a ház udvarára. A kutya eléggé agresszív volt, és a néni egyáltalán nem tudott neki parancsolni. Többször előfordult, hogy be kellett rohannunk a lakásba, hogy ne harapjon meg minket a kutya. Gyakran a néni sem mert kilépni az udvarra miatta. Két hétig bírtuk, és aztán elköltöztünk.