Egy lakás bérbeadásakor adódhatnak ellentétek a tulajdonos, iletve a bérlő között. Hiába próbál óvatos és körültekintő lenni akár az egyik, akár a másik fél, még ebben az esetben is előfordulhat, hogy olyan illetővel hozza őket össze a sors, aki aztán nem kevés kellemetlenséget okoz a számukra. Egy balul megválasztott bérlő vagy bérbeadó képes megkeseríteni az ember mindennapjait, és emellett a cseppet sem elhanyagolható tényező mellett még jelentős anyagi károkat is okozhatnak. Sok esetben nehéz igazságot tenni, hogy melyik félnek van igaza, ám most a pórul járt albérlők oldaláról nézzük meg egy kicsit közelebbről a dolgot.

• Egyszer kivettem egy lakást egy idős asszonytól, és megbeszéltem vele, hogy felújítom benne a fürdőszobát az anyagköltségekkel egyenértékű lakbér elengedésének fejében.

Miután elkészült a fürdőszoba, egyik nap arra értem haza, hogy az öregasszony békésen fürdik az új kádban, és a ruháit mossa a mosógépben. Amikor kérdőre vontam, közölte, hogy az ő otthonában nincs ilyen jó fürdőszoba, és különben is, nekem tisztelnem kellene az idősebbeket.

• Egy hangulatos kis lakást szerettünk volna kivenni egy középkorú házaspártól, akik a szomszédban laktak. A szerződés aláírásakor azonban találtunk egy rejtett záradékot, amiben kikötötték, hogy a feleségem nem hordhat szoknyát, illetve olyan felsőt sem, amiből kilátszik a válla, továbbá nem sminkelheti magát erősen, és nem eshet teherbe. Amikor közöltük velük, hogy mi ezt nem vagyunk hajlandóak aláírni, akkor elkezdtek perrel fenyegetőzni.

• Amikor közöltem a lakás tulajával, hogy hatalmas csótányok szaladgálnak a lakásban, és sürgősen kellene egy rovarirtás, akkor csak annyit válaszolt, hogy ne legyek már ennyire finnyás.

• A bérleti idő lejárta után elköltöztem egy jobb albérletbe, ám a tulajdonos nő közölte velem, hogy a kauciót nem tudja visszaadni, ugyanis elköltötte az egészet. Mondtam neki, hogy márpedig nekem kell az a pénz, ugyanis semmi kárt nem tettem a lakásában, mire fenyegetőzni kezdett, hogy lejárat engem az interneten.

• Az idős bérbeadónknak egy csomó virága volt a lakásban. Amikor beköltöztünk, akkor közölte velünk, hogy nagyon félti a növényeit, ezért nem szeretné, ha mi gondoznánk őket. Szóval napi több alkalommal is betoppant hozzánk, hogy ő maga locsolja meg a virágokat. Soha nem szólt előre, és nem is csengetett, csak bejött a lakásba, mintha mi ott sem lennénk. Természetesen nagyon hamar elköltöztünk.

• Fiatalabb korunkban, amikor nem álltunk túl jól anyagilag a párommal, egy eléggé lepukkant házat béreltünk egy normálisnak tűnő házaspártól. Télen szóltunk nekik, hogy jó lenne, ha legalább a szétkorhadt ablakokkal és ajtókkal kezdenének valamit, mire még aznap átjöttek, és elkezdték fadarabokkal, illete rágógumival betömködni a réseket és a korhadásokat.

• Pár nappal azután, hogy a haverommal beköltöztünk az albérletbe, megjelent a tulajdonos, és közölte, hogy azonnal pakoljunk ki mindent a hűtőszekrényből, mert elviszi magával, ugyanis szüksége van rá a kerti konyhájában. Február közepén...

• Egy 70 éves nénitől béreltünk egy lakást a barátommal. Volt egy ágy a lakásban, ami egy szép ágytakaróval volt letakarva. Beköltözéskor a néni megtiltotta, hogy használjuk azt az ágyat, még ráülnünk sem volt szabad. Természetesen nem foglalkoztunk a tiltással, ám egyszer váratlanul beállított hozzánk, és észrevette, hogy egy kissé gyűrött a takaró az ágyon. Azonnal közölte velünk, hogy ki kell költöznünk.

• Két hónappal azután, hogy kiköltöztem a lakásból, felhívott a tulajdonosa, hogy szerinte úgy lenne a fair, ha kifizetném az elmúlt két hónap közös költségeit, ugyanis még nem talált új bérlőket a helyemre.

• Az egyetemista nővérem egy rövid ideig egy idős nőtől bérelt egy szobát. A nővérem azután költözött el, hogy az idős nő meggyanusította azzal, hogy éjszakánként megdézsmálja az ételeit a hűtőben, és közölte, hogy ezért kénytelen jelentősen megemelni a lakbért.

• Miután beköltöztünk a lakásba, nem sokkal később váratlanul felhívott minket a tulajdonos, hogy sürgősen költözzünk ki, mert a rokonainak leégett a háza, és itt szeretné elszállásolni őket. Majd közölte, hogy a kauciót nem tudja visszaadni, mert abból szeretné felújítani egy kicsit a lakást, mielőtt a rokonai beköltöznek. Eljöttünk, de mivel a kauciót tényleg nem volt hajlandó visszaadni, ezért bepereltük a nőt.

• Egy idős nő volt a főbérlőm, aki egy idő után kérdőre vont, hogy miért zuhanyzok minden este. Ezután kioktatott, hogy feleslegesen pazarlom a vizet, ugyanis bőven ellég lenne heti egyszer zuhanyoznom, ahogyan ő is teszi.

• 21 éves diáklányként egy idős nénitől vettem ki egy apró kis lakást. Néhány hét után közölte velem a néni, hogy szeretné odaköltöztetni hozzám a 45 éves fiát, méghozzá azért, hogy hátha majd kialakul köztünk valami.

• Egyszer a párommal egy idős néni házában elszeparált kis lakást béreltünk ki. Nem volt semmi gond egészen addig, míg a néni be nem fogadott valahonnan egy nagy termetű kutyát a ház udvarára. A kutya eléggé agresszív volt, és a néni egyáltalán nem tudott neki parancsolni. Többször előfordult, hogy be kellett rohannunk a lakásba, hogy ne harapjon meg minket a kutya. Gyakran a néni sem mert kilépni az udvarra miatta. Két hétig bírtuk, és aztán elköltöztünk.