A karácsonyról az az elképzelés él a fejünkben, hogy a szeretet és a béke ünnepe, és ennek szellemében összegyűlik a szűkebb vagy éppen tágabb család kör, hogy meghitt hangulatban együtt töltse az ünnepeket. Nos, ahogyan az ilyenkor általában lenni szokott, az elképzelés és a valóság nem feltétlenül találkozik egymással. Már egy aprócska malőr is betehet az idillnek, hogy aztán a stressz és a feszültség vegye át a helyét és lengje körbe az ünnepeket.

1. Az egyik karácsonyi szokás nem zárja ki a másikat, és könnyedén egyesíthető.

2. A feleségem karacsony reggelén megkért, hogy menjek el a boltba majonézért. Így hát szakadó hóban elindultam egy nyitva lévő boltot keresni. Húsz kilométert autóztam, mire egy másik városban találtam egyet. Boldogan indultam el hazafelé, de útközben belecsúsztam egy árokba az autóval. Ezután szinte az egész napot az autóban töltöttem az autómentőre várva. Végül csak estére értem haza, a feleségem pedig azzal fogadott, hogy talált egy bontatlan tubus majonézt a kamrában.

3. Hát végül is a remény hal meg utoljára.

4. Ez az első karácsonya az egyik macskánknak, és láthatóan még szoknia kell az ünnepi miliőt.

5. Elég feszült a kapcsolat a rokonokkal mostanság, ezért azt tanácsoltam, hogy idén inkább csak szűk családi körben kellene ünnepelnünk a karácsonyt. Anyám persze hallani sem akart róla, így aztán összecsődült nálunk teljes rokonság, majd amikor körbeültük az asztalt, 10 perc után már habzó szájjal veszekedett mindenki mindenkivel.

6. Karácsony előtt egy nappal a férjem felment a padlásra a műfenyőnkért, de beszakadt alatta a mennyezet.

7. A 6 éves kislányom egy filctoll készletet kapott ajándékba karácsonyra a nagyszüleitől és eltűnt vele fél órára.

8. Ha nem karácsony lenne, már rég elzarvarta volna őket. Mondjuk sokat akkor sem ért volna vele.

9. A kutyáink nem tudtak várni estig az ajándékok felbontásával, és amíg nem voltunk otthon, nekiestek a fa alá bekészített és gondosan becsomagolt ajándékoknak.

10. A kedves anyósomtól a "Neveletlen gyermekek megnevelése" című könyvet kaptam ajándékba karácsonyra. Van két kisányunk, de az égvilágon semmi probléma nincs a viselkedésükkel. Az iskolában is példás a magatartásuk. Finoman kérdőre vontam az anyósomat, hogy miért ezt a könyvet adta nekem, amiből végül óriási veszekedés kerekedett ki.

11. Karácsonyra egy robotporszívót kaptam a férjemtől azzal a céllal, hogy könnyebbé tegye számomra a takarítást.

12. Alacsonyan szálltak a diós és mákos bejgli szeletek az asztal felett. De az is lehet, hogy egész rudak voltak.

13. Készítettem egy mézeskalács házikót, de sajnos összedőlt. A kisfiam megpróbálta menteni a helyzetet, és mellé rakta a dinoszauruszát.