Ahogy a rokonok, úgy a szomszédok esetében is helytálló a megállapítás, miszerint nem tudjuk megválogatni őket. Ugyan megvan rá a lehetőségünk, hogy addig költözködjünk, amíg nem találunk olyan szomszédokat, akik szimpatikusak a számunkra, de ez elég körülményesen és költségesen kivitelezhető opció. Szóval ha reálisak akarunk lenni, akkor marad az a lehetőség, hogy valamilyen úton-módon megpróbálunk egymás mellett élni még akkor is, ha ez nincs az ínyünkre. Ehhez minden félnek nyitottnak kell lennie arra, hogy hajlandó legyen meghozni néhány kompromisszumot. Ha ez nem történik meg, akkor marad a folytonos bosszankodás vagy pedig az elengedés.

1. A barátom kirakott az erkélyére egy életnagyságú kutyaszobrot. Néhány nappal később az egyik szomszédja bedobott egy panaszlevelet a postaládájába, amiben azt írta a barátomnak, hogy sürgősen nevelje megy a kutyáját, ugyanis nagyon vad, és zavaró a folytonos ugatása.

2. A szöveg első felét olvasva még nem tudja, hogy mire gondoljon az ember, de aztán azért világossá válik minden.

3. Megkérdeztem a felettem lakó nénitől, hogy nem tudja-e esetleg, hogy ki szokott a lakóházban dobolni majdnem minden este, mire azt válaszolta, hogy nem tudja, mert ő estére kiveszi hallókészülékét, és nem hall semmit. Majd hozzátette, hogy a fia is szeret dobolni, de ő jól nevelt fiú, ezért mindig felteszi a fejhallgatóját is közben, hogy ne zavarjon másokat.

4. A szembeszomszédom egyértelmű üzenetet küldött nekem az új kerítésével.

5. Miután beköltöztem az új lakásomba, a fölöttem lakó nő már az első pillanattól kezdve minden apró kisz nesz hallatán lerohant hozzám, és elkezdett velem perlekedni, hogy a három kisgyermeke nem tud pihenni a lármázásomtól. Egy idő után még a húst is a kanapémon klopfoltam, csak hogy ne kerüljek vele konfliktusba újra és újra. Úgy egy év után aztán kiderült, hogy a nőnek nincsenek is gyerekei, és valójában a három macskáját hívja a gyermekeinek.

6. Nem elég, hogy a drágalátos alsó szomszédom fúrással indította a napot, de még a padlómat is átlyukasztotta a művelet közben.

7. Egy panelház 10. emeletén lakom a városban, és egyik nap, amikor kinyitottam az ablakot, hangos kotkodácsolás zaja szűrődött be. Először nem tudtam mire vélni a dolgot, aztán kiderült, hogy a közvetlenül alattam lakó szomszéd csirkéket kezdett el tartani az erkélyén azzal céllal, hogy ne kelljen tojást vennie a boltban.

8. Késő este nagy perpatvar kerekedett a szomszédban, ugyanis a feleség kirakta a férjét a lakásból, a holmijait pedig utána hajigálta a folyosóra. A hangos szóváltásukat hallva a szemközti lakásba frissen beköltözött nő kinézett az ajtón, majd így szólt a kirakott férjhez:

- Nálam meghúzhatod magad, ha nincs hová menned.

A férfi megörült a lehetőségnek, és azonnal be is hordta a folyosón szétdobált holmijait a nőhöz. Ennek már két hónapja, és azóta is együtt élnek.

9. Tavaly nyáron a szomszédom megdobált hógolyóval, ugyanis még télen elrakott párat a fagyasztójába. Az idei nyárra én is felkészültem, hogy visszavághassak neki.

10. A szomszéd csirkepörköltet főz ebédre. Hogy ezt honnan tudom? Hát onnan, hogy nyitva van a bejárati ajtaja, és a folyosóra szellőztet. Úgy döntöttem, hogy felveszem a kesztyűt, ezért én meg elkezdtem sertéspörköltet főzni. Ez a szagok háborúja, és csak egy maradhat!

11. A minap egy kissé molettebb testalkatú futárlány hozott ki nekem egy fontos csomagot. Amikor átvettem, a szomszéd öregasszony leskelődött utánam, és felhívta a feleségemet, hogy járt nálem egy idegen nőszemély, aki titokban gyereket vár tőlem.

12. A szomszédom így takarította le a havat a közös lépcsőnkről. Azt hiszem, hogy ez a kép mindent elárul arról, hogy milyen a kapcsolatunk egymással.