Nem egyszerű olyan albérletet találni, ami árban és állapotban is az elfogadható kategóriába esik. És akkor még azt nem is említettük, hogy a tulajdonos, főbérlő személye sem elhanyagolható tényező a keresés során. Aki megfizethető albérletet szeretne, az kénytelen kompromisszumokat kötni. Persze azért annak is van határa, hogy mekkorákat.

1. Kivettem egy kis garzon lakást, amit csendesen élő egyetemista lánynak hirdetett meg egy idős nő. A beköltözésem után után nem sokkal lebukott a nő 68 éves férje, hogy titokban feljár a lakásba, és a cuccaim között kutakodik.

2. A tulajdonos beugrott hozzánk, amikor nem voltunk otthon, és úgy tűnik, hogy egyáltalán nem zavartatta magát.

3. Korábban egy idős nénitől béreltünk rövid ideig egy lakást. Annak ellenére, hogy magát a lakást nagyon szerettük, mégis kénytelenek voltunk úgy dönteni, hogy kiköltözünk, ugyanis az idős néni minden reggel 6 órakor ránk csörgött vezetékes telefonon, hogy ideje felkelnünk. Persze ezután mi kihúztuk a telefont, ám mivel a néni a közelben lakott, ezért átjött, és elkezdte az ajtót verni, hogy keljünk fel.

4. A bérbeadó kiemelte a hirdetésben, hogy a szomszédok nagyon csendesek. Amikor megnéztem a lakást, akkor kiderült, hogy tényleg azok. Túlságosan is...

5. Kivettem néhány napra egy szobát egy airbnb-n hirdetett szálláshelyen, aminek a közös mosdója a lépcsőfordulóban van kialakítva. Erről valahogy nem tett említést a bérbeadó a hirdetésben.

6. Amikor megnéztük a lakást, egy pokróc volt terítve a fürdőszoba ajtajára. Nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget, azt gondoltuk, hogy csak száradni van kirakva, ám beköltözéskor még mindig ott volt a pokróc, és kiderült, hogy nem ok nélkül.

7. Egyik nap arra mentem haza, hogy a főbérlő a távollétemben egy kulccsal zárható és nyitható ketrecet szerelt a termosztátra, hogy én ne férhessek hozzá.

8. A tudtunkon kívül a főbérlő olyan kamerákat üzemelt be a lakásban, amelyek még hangot is képesek rögzíteni. Azért nagyon nem rejtette el őket, ezért hamar észrevettük.

9. Beköltözéskor szóltam a tulajnak, hogy az egyik szekrénynek nagyon fura szaga van, mire ő így "orvosolta" a problémát.

10. Mondtam a tulajdonosnak, hogy szükségem lenne egy magasabb asztalra az albérletben, mire ő azt mondta, hogy pár napon belül hoz nekem egyet. Ezzel állított be:

11. A tulajdonos azt mondta, hogy a lakás tengerre néző kilátással rendelkezik, ezért magas a bérleti díj. Nos, végülis nem hazudott, ugyanis a lakásnak ez az "ablaka" tényleg a tengerre néz.

12. Az albérletem tulaja próbált vicces lenni, de én valahogy nem tudtam őszintén nevetni rajta...