A lakásbérlés valamilyen szinten rizikófaktort hordoz magában a tulajdonos és a bérlő számára is. Még abban az esetben is, ha ismeri egymást a két fél, de ha idegenek egymás számára, akkor meg aztán főleg. Bármennyire is próbál óvatos és körültekintő lenni az ember, akkor is belefuthat egy olyan illetőbe, aki aztán sok bosszúsággal jár együtt. Jelentős anyagi károkat okozhat egy rosszul megválasztott partner, arról nem is beszélve, hogy képes megkeseríteni az ember életét.

Ezúttal az albérlők szemszögéből vizsgáljuk meg közelebbről a témát.

Egy idős asszony volt a főbérlőm, aki egy idő után kérdőre vont, amiért minden nap lezuhanyzok. Azt mondta, hogy ezzel csak a vizet pazarlom feleslegesen, és vegyek példát róla, ugyanis ő hetente csak egyszer fürdik.

Néhány nappal azután, hogy a haverommal beköltöztünk az albérletbe, betoppant a tulajdonos, és közölte, hogy azonnal pakoljunk ki mindent a hűtőszekrényből, mert elviszi magával, ugyanis szüksége van rá a kerti konyhájában. Mindez február közepén történt.

A bérbeadónknak egy rakás virága volt a lakásban. Amikor beköltöztünk, akkor közölte velünk, hogy nagyon félti a növényeit, ezért nem szeretné, ha mi gondoznánk őket. Szóval több alkalommal is betoppant hozzánk minden egyes nap, hogy ő maga locsolja meg a virágokat. Soha nem szólt előre, és nem is csengetett, csak berontott a lakásba, mintha mi ott sem lennénk.

Természetesen nagyon hamar elköltöztünk.

Egyszer kivettem egy lakást egy idős asszonytól, és megbeszéltem vele, hogy felújítom benne a fürdőszobát az anyagköltségekkel egyenértékű lakbér elengedésének fejében.

Miután elkészült a fürdőszoba, egyik nap arra értem haza, hogy az öregasszony békésen fürdik az új kádban, és a ruháit mossa a mosógépben. Amikor kérdőre vontam, közölte, hogy az ő otthonában nincs ilyen jó fürdőszoba, és különben is, nekem tisztelnem kellene az idősebbeket.

Két hónappal azután, hogy kiköltöztem a lakásból, felhívott a régi főbérlőm, hogy szerinte úgy lenne a fair, ha kifizetném az elmúlt két hónap közös költségeit, ugyanis még nem talált új bérlőket a helyemre.

Miután beköltöztünk a lakásba, nem sokkal később váratlanul felhívott minket a tulajdonos, hogy sürgősen költözzünk ki, mert a rokonainak leégett a háza, és itt szeretné elszállásolni őket. Majd közölte, hogy a kauciót nem tudja visszaadni, mert abból szeretné felújítani egy kicsit a lakást, mielőtt a rokonai beköltöznek.

Eljöttünk, de mivel a kauciót tényleg nem volt hajlandó visszaadni, ezért bepereltük a nőt.

Amikor közöltem a főbérlővel, hogy hatalmas csótányok szaladgálnak lakásban és jó lenne, ha kihívná a rovarirtókat, akkor csak annyit válaszolt, hogy ne legyek már ennyire finnyás.

Az egyetemista nővérem egy rövid ideig egy öregasszonytól bérelt egy szobát. A nővérem azután költözött el, hogy az idős nő meggyanusította azzal, hogy éjszakánként megdézsmálja az ételeit a hűtőben, és közölte, hogy ezért kénytelen jelentősen megemelni a lakbért.

Fiatalabb korunkban, amikor nem álltunk túl jól anyagilag a párommal, egy eléggé lepukkant házat béreltünk egy normálisnak tűnő házaspártól.

Télen szóltunk nekik, hogy jó lenne, ha legalább a szétkorhadt ablakokkal és ajtókkal kezdenének valamit, mire átjöttek és fadarabokkal, illete rágógumival betömködték a réseket és a korhadásokat.

Egyszer a párommal egy idős néni házában elszeparált kis lakást béreltünk ki. Nem volt semmi gond egészen addig, míg a néni be nem fogadott valahonnan egy nagy termetű kutyát a ház udvarára.

A kutya eléggé agresszív volt, és a néni egyáltalán nem tudott neki parancsolni. Többször előfordult, hogy be kellett rohannunk a lakásba, hogy ne harapjon meg minket a kutya. Gyakran a néni sem mert kilépni az udvarra miatta.

Két hétig bírtuk, és aztán elköltöztünk.

21 éves diáklányként egy idős nénitől béreltem lakást. Minden jól ment egészen addig, míg ki nem találta, hogy oda költözteti hozzám a másik szobába a 40 éves fiát azzal a céllal, hogy hátha majd kialakul köztünk valami.

Egy hangulatos kis lakást szerettünk volna kivenni egy középkorú házaspártól, akik a szomszédban laktak.

A szerződés aláírásakor azonban találtunk egy rejtett záradékot, amiben kikötötték, hogy a feleségem nem hordhat szoknyát, illetve olyan felsőt sem, amiből kilátszik a válla, továbbá nem sminkelheti magát erősen, és nem eshet teherbe.

Amikor közöltük velük, hogy mi ezt nem vagyunk hajlandóak aláírni, akkor elkezdtek perrel fenyegetőzni.